Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите

...
Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите
Коментари Харесай

Прокуратурата възложи да се провери как се съхраняват пестицидите в цялата страна

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите и Българската организация за сигурност на храните да извършат незабавна инспекция за погрешно съхранявани пестициди на територията на цялата страна. Причината са получени сигнали от жител и от екоминистъра Емил Димитров, съдържащи данни за предпазване на препарати за растителна отбрана с изминал период на валидност по метод, създаващ риск за замърсяване на околната среда, а от там и на човешкото здраве, което обосновава и незабавна реакция от способените органи. 

Това става дни, откакто 28 крави починаха ненадейно след водопой в канал на река Марица. Проверка на качеството на водата откри високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот. По случая министър Димитров към този момент разпореди на РИОСВ и Басейновите дирекции да ревизират складовете за запазване на препарати за растителна отбрана с изминал период на валидност. 

Възложената от прокуратурата проверка трябва да откри съблюдават ли се условията на Закона за отбрана на растенията, Закона за водите, Закона за здравето и Закона за запазване на околната среда, контролът по които е в пълномощията на Министерство на околната среда и водите и БАБХ. Следва да се разпознават местата, за които в сигнала на министъра има данни за предпазване на препарати за растителна отбрана с изминал период, да се извършат инспекции за разкриване на други сходни зони, както и да се открият лицата, погрешно съхранявали или изхвърлили съответните препарати, информират от държавното обвиняване.  

Българската организация за сигурност на храните от своя страна следва да назначи проучване на веществата за определяне на техния физикохимичен състав в Централната лаборатория за химични изпитвания и надзор. Необходимо е да се обясни и какви са неподходящите резултати от замърсяването на околната среда и водите, които би трябвало да бъдат преодолени, и съставлява ли то заплаха за хора, растения и животни. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР